19.10.2022

Sini Kujanpää työskentelee ammatissa, jossa häntä uhkaillaan ja haukutaan verenimijäksi – silti hän viihtyy työssään mainiosti

Sini Kujanpää

Ulosottoylitarkastaja Sini Kujanpään ammatti ei sovi heikkohermoisille. Työhön kuuluvat muun muassa häädöt, rahasaatavien perintä ja omaisuuden realisointi. Toisinaan työ vaatii salapoliisin taitoja, toisinaan kuuntelevaa korvaa. Lue Kujanpään viisi vinkkiä, kuinka vältyt ulosotolta.

Hyppää junan alle. Tällaisen viestin eräs ulosoton asiakas oli jättänyt ulosottoylitarkastaja Sini Kujanpään, 30, sähköpostiin. Verenimijäksikin häntä on ammatin takia nimitelty.

Kujanpää työskentelee Ulosottolaitoksen Sisä-Suomen alueen Riihimäen toimipisteessä. Hän pitää työstään, vaikka asiat, joiden parissa työpäivät kuluvat, eivät aina kovin mukavia olekaan.

– Inhoan rutiineja. Tämä työ tarjoaa riittävästi vaihtelua. Lisäksi voin persoonallani vaikuttaa siihen, kuinka asiakas tulee kohdatuksi.

ulosottoylitarkastahat Sini Kujanpää (vas.) ja Seija Mustajärvi
Toisinaan asioita on hyvä pohtia yhdessä kollegan kanssa. Kuvassa Sini Kujanpää (vas.) ja hänen työkaverinsa Seija Mustajärvi.

Ulosottoylitarkastajien työhön kuuluu muun muassa rahasaatavien perintä ja häätöjen toimeenpano. Häädöt suoritetaan yhdessä työparin kanssa, joissain tapauksissa jopa poliisin avustuksella. Eräällä Kujanpään häätökeikalla oli vastassa mies, joka kysyi, kenet hän voi listiä ensimmäiseksi.

– Vastasin, että me valtion virkamiehet olemme sen verran sikiävää sorttia, että jos yhden listit, saat kymmenen tilalle. Hän hiljeni, ja tilanne laukesi siihen, hän kertoo.

Haastavien tilanteiden jälkipurkua varten Ulosottolaitoksessa suunnitellaan parhaillaan debriefing-ohjaajakoulutuksen aloittamista. Debriefing tarkoittaa traumaattisen tilanteen jälkipuintia ammattilaisen johdolla.

Kujanpää pitää sitä välttämättömänä ja on työsuojeluvaltuutettuna ilmoittautunut mukaan.

– Tähän asti hankalat tilanteet on puitu työkavereiden kesken. Tarvittaessa tukea on voinut hakea myös työterveyshuollosta.

Lue lisää: Kun raha ei kasva puussa: Mihin pieni- ja keskituloisen palkka riittää? 3 JHL:n jäsentä kertoo

Elämässä sattuu kaikenlaista

Ulosotto käynnistyy velkojan käräjäoikeudelle jättämästä haastehakemuksesta ja oikeuden ratkaisusta. Maksamatta jäänyt vero, päivähoito-, vakuutus- tai pysäköintivirhemaksu tai muu julkisoikeudellinen saatava on suoraan ulosottokelpoinen.

Vuoden 2020 uudistuksessa ulosotto jakautui kahtia. Ulosottotarkastajat hoitavat perintää puhelimitse ja tietoteknisin menetelmin, eivätkä tapaa asiakkaita kasvotusten. Ulosottoylitarkastajilla on haastavimmat tapaukset, jotka vaativat usein henkilökohtaisen kontaktin.

Riihimäellä asiakas tavataan kuulemishuoneessa, jossa pleksi erottaa virkamiehen ja velallisen. Turvallisuussyistä työntekijällä on selän takana oma poistumistie.

ulosottolaitoksen kuulemishuone
Velallinen otetaan vastaan kuulemishuoneessa, jossa muovipleksi erottaa asiakkaan viranhaltijasta. Sini Kujanpää takana on turvallisuussyistä ovi poistumista varten.

Aluksi Sini Kujanpää selvittää, miksi asiakas on velkaatunut ja miten velka on syntynyt. Tuolloin saattaa paljastua, että henkilöllä on esimerkiksi peliriippuvuus, ja se on johtanut velkakierteeseen.

– Teen työtäni, mutta minulla ei ole tarvetta asettua jalustalle.

Moni asiakkaista kokee syyllisyyttä ja häpeää velkaantumisestaan, mutta Kujanpään mielestä se on tarpeetonta.

– Elämässä sattuu kaikenlaista: voi vaikka menettää lapsen ja masentua, jonka jälkeen raha-asiat menevät solmuun. Teen työtäni, mutta minulla ei ole tarvetta asettaa itseäni jalustalle.

Lue lisää: Helppoa kuin heinänteko sitten, kun sen osaa: Talousviisaan seitsemän vinkkiä säästämiseen

Ulosotolla laaja tiedonsaantioikeus

Ulosottoviranomaisilla on pääsy asiakkaan tulorekisteri– ja jopa pankkitietoihin. Niiden avulla selviää velallisen taloudellinen tilanne, samoin varallisuus.

– Jos henkilöllä on palkka- tai eläketuloa, toimitan työnantajan palkanmaksuun tai eläkeyhtiöön maksukiellon. Silloin osa tuloista menee velkojen maksuun.

Jos asiakkaan omaisuudella on ulosmittausarvoa, se realisoidaan rahaksi. Ulosmittausarvon määrittely kuuluu yleensä ulosottoylitarkastajille.

– Olemme mukana myös asuntonäytöissä ja kiinteistöjen kuntotarkastuksissa. Olen myös valokuvannut asuntoja myyntiesitettä varten, Kujanpää kertoo.

Tavanomaista koti-irtaimistoa ei ole enää vuosiin ulosmitattu. Toisinaan prosessi päättyykin siihen, että henkilöllä ei ole mitään, millä lyhentää velkoja. Silloin asia raukeaa, mutta velkojalla on mahdollisuus saattaa asia uudelleen perintään, jos tilanne muuttuu.

Työtä ilman työaikaa

Hankalimpia ja samalla kiinnostavimpia työtehtäviä ovat Kujanpään mielestä häädöt ja maksamatta jätettyjen ajoneuvojen nouto ja palautus. Häädöissä ulosottoylitarkastaja toimittaa asiakkaalle muuttokehotuksen ja käy määräajan umpeutuessa tarkastamassa, onko asukas poistunut.

– Useimmiten asukas on lähtenyt ja romut ovat jäljellä. Joskus asunnosta löytyy huumeneuloja, elämän koko kirjo.

Jos väestörekisteristä käy ilmi, että asunnossa on kirjoilla alaikäisiä, ulosotto ilmoittaa siitä aina sosiaaliviranomaisille. Muutaman kerran Kujanpää on kuljettanut asuntoon hylätyn lemmikin eläinsuojelun hoiviin.

ulosottomies-kyltti
Ulosottomies-nimikkeestä luovuttiin vuonna 2020, mutta vanhat ovikyltit ovat edelleen paikoillaan Ulosottolaitoksen Riihimäen toimipisteessä.

– Häädöt toteutetaan inhimilliset seikat huomioiden. Jos henkilöllä ei ole mitään paikkaa, missä yöpyä, häntä ei häädetä 25 asteen pakkaseen.

Ulosottoylitarkastajan työ ei ole työaikalain piirissä. Toisin sanoen sitä tehdään työajatta. Kokonaistyöaika pyritään pitämään normaalin viikkotyöajan puitteissa, mutta työajat vaihtelevat.

Kujanpäälle työ on elämäntapa. Hän nauttii myöhäisistä aamuherätyksistä.

– Olen aamu-uninen, joten minulle sopii töiden aloittaminen hiukan myöhemmin.

Kujanpäälle työ vaikuttaa olevan elämäntapa. Parhaillaan hän jäljittää ajoneuvoa, jonka osamaksuerät on hoitamatta, eikä asiakas ole vaatimuksista huolimatta palauttanut autoa. Salapoliisin työtä siis!

– Jos nyt olisin menossa jumppaan ja näkisin auton kadun varressa, jumppa jäisi toiseksi. Kerran olen ollut jopa neljä tuntia passissa hinurin kanssa.

Elämänkokemus on valttia

Sini Kujanpää tuntee nuoren naisen, joka menetti luottotietonsa pian täysi-ikäiseksi tultuaan. Perhe oli ajautunut taloudellisiin vaikeuksiin, ja tilannetta yritettiin pelastaa ottamalla lainaa tämän nimiin. Tytär oli autuaan tietämätön asiasta ja joutui lopulta siivoamaan sotkun.

Tuo tyttö oli Sini Kujanpää.

Lapsuuden kokemusten myötä hän tuli tietoiseksi myös siitä, että sellainenkin ammatti kuin ulosottomies on olemassa. Ai hitto! hän muistaa ajatelleensa.

Sini Kujanpää
Sini Kujanpää on jämäkkä, mutta hänellä riittää myös ymmärrystä velkaantuneita kohtaan. Yhdessä elämänvaiheessa hän menetti luottotietonsa ilman omaa syytä.

Välivuotta viettäessään Kujanpää kiinnostui ammatista toden teolla ja selvitti, kuinka ulosottomieheksi pääsee.

– Juristiksi ei tarvinnut lukea, ammattikorkeakoulututkinto riitti.

– Juristiksi ei sentään tarvinnut lukea, riitti ammattikorkeakoulututkinto, hän huokaa.

Kujanpää suoritti oikeustradenomin opintoihin kuuluvat harjoittelut hovioikeudessa ja silloisen Ulosottoviraston Forssan toimipaikassa. Sittemmin työkokemusta on kertynyt muutamista Ulosottolaitoksen toimipisteistä aina Kuusamoa myöten. Nykyisessä ylitarkastajan virassa hän on ollut liki kaksi vuotta.

– Kun hain virkaa, kerroin taustani silläkin uhalla, että se vaikuttaisi kielteisesti. Pelko oli turha.

Elämänkokemuksesta on ollut hyötyä vaativassa ammatissa.

– En elä pilvilinnoissa ja tiedän senkin, ettei elämä ole ihan mustavalkoista.